Gå till innehåll (Snabbkommando: S) Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Webbkarta Vanliga frågor och svar (FAQ) Hjälp Kontakt Juridisk information

Takvandring i Stockholm

När jag först hörde talas om takvandring så tänkte jag att man skulle vandra långa sträckor från tak till tak över långa sträckor i Stockholm. Jag inser snart att det var en ganska naiv tanke när vi kommer fram till Riddarholmen för vår takvandring. Det är inte praktiskt möjligt och förmodligen inte heller önskvärt när jag ser hur det egentligen går till.

Takvandring finns bara på två platser i hela världen. Stockholm är den ena staden, men det är inte New York eller kanske Paris som är den andra, utan Sundsvall (där företaget som gör takvandringarna startade 2003). I Stockholm sker takvandringen på gamla Riksdagshuset mitt på Riddarholmen i Stockholm.

Att man valt Riddarholmen känns självklart när man kommer upp på taken, då det verkligen är mitt i navet stan och man har en optimal 360-graders utsikt över hela Stockholm: Södermalm, Kungsholmen, Gamla stan och City. Efter att ha bott i Stockholm nästan hela mitt liv så tänker jag att jag varit överallt och sett allting men denna förändrade synvinkel gör att jag ser på staden jag älskar med helt nya ögon!

Takvandringen tar ungefär en timme och man går lugnt längs en preparerad bana (utan vilken detta hade varit omöjligt längs de branta taken). Vid vissa platser stannar gruppen och den utmärkta guiden Inkan berättar korta och intressanta anekdoter om de platser och hus man ser. Det är inte en guidning om Stockholms historia utan snarare ett axplock med lite av det bästa. Historierna handlar inte om vilket årtal den och den kungen dog utan snarare varför krögarna gick till galgbacken och klippte av fingrar och tår från liken där! Känslan jag får är att det är intresseväckande och det ordet som bäst beskriver upplevelsen är nog Trevligt. Jag njuter och småmyser mig igenom hela timmen.

Topp-3 bästa:
1. Utsikten. Utsikten är oslagbar i ordets rätta bemärkelse. Det kan inte finnas någonstans i Stockholm slår denna utsikt över staden. Du kommer komma hem med några av dina bästa Stockholmsbilder i kameran!
2. Guidningen. Du får en en-timmes guidning med intressanta anekdoter som kommer att lyfta ditt intresse för Stockholms historia.
3. Spänningen. Det är inte läskigt men höjden sätter den extra kryddan på upplevelsen.

RooftopTour_005©Upplev-Mer-Andreas-Karlsson

Passar bäst:
Dejt:
Perfekt som en del av en dejt då det inrymmer ett visst mått spänning, hundratals uppslag till saker att prata om och man behöver inte heller prata hela tiden. Sen ligger ju Gamla stan och Södermalm med mysiga caféer och restauranger en kort promenad bort. Den romantiska atomsfären på taket har inspirerat flera personer till att fria på dessa tak.

Spendera en sommarkväll med en vän:
Takvandring är både till upplevelse och tidsåtgång en alldeles lagom sak att ta med en närstående på. Det blir ett roligt och annorlunda alternativ till "att ta en promenad / gå på bio / ta en fika".

Stockholms-turisten:
Takvandring är ett optimalt sätt att se Stockholm på, framförallt om man har lite ont om tid. Det är framförallt ett bra sätt att påbörja en dag eller helg i Stockholm då man får en översikt och "känsla" över staden samt kanske inspiration på platser att besöka. Guidningen sker på svenska, vilket kan vara värt att notera om du bjuder in någon från utlandet.

RooftopTour_007©Upplev-Mer

Höjdrädsla och säkerhet:
Man går oftast längs taknockarna och inte längs ut på taken så höjdkänslan är inte omedelbar utan mer diffus. Takvandring är inte en "adrenalinupplevelse". Jag har själv viss höjdrädsla och kände aldrig någonsin att det var läskigt, bara spännande och roligt. Min fotograf, Jessica, upplevde det på samma sätt.

Vår "rädslometer" gick upp till högst 3 av 10 under ett parti när man gick en meter från takgränsen men låg annars stadigt på 1-2 av 10. Det är ytterst, ytterst få som avbryter en takvandring på grund av höjdrädsla (enligt guiderna).

Under hela takvandringen är man fastsatt i en säkerhetslina. En säkerhetslina som aldrig någonsin kopplas bort. Man behöver inte klättra, hoppa eller liknande utan man går på en specifikt anlagd promenadbana längs hela rutten.

När:
Takvandringar pågår under hela året. Det är bäst under soliga dagar med god sikt, oberoende av årstid.

Pris:
- 595 kr (Stockholm)
- 295 kr (Sundsvall)

Boka:
Boka Takvandringen här. Takvandring är extra populärt sommartid och då behövs cirka 1-2 veckors framförhållning.

‹ Alla blogginlägg

Påsk-REA – Upp till 50% rabatt