Gå till innehåll (Snabbkommando: S) Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Webbkarta Vanliga frågor och svar (FAQ) Hjälp Kontakt Juridisk information

7 vanliga misstag vid ölbryggning

öl

Svenskarnas intresse för öl har ökat markant de senaste åren. De vanligaste ölsorterna är inte längre lättöl, folköl och en stor stark. Nu för tiden har var och varannan person man möter ett gediget ölintresse och pratar initierat och länge om olika ipor, pale ale's och stouts. I takt med det ökade intresset har alltfler startat upp sin egen ölbryggning.

Fascinationen för ölbryggning har utvecklats från att bara handla om att skråla i goda vänners lag till att stå och dofta och smaka på vännens direkt-importerade amerikanska öl. Öl som dryck är inte längre bara ett givet festattribut utan för många har det kommit att bli en livstil och en tydlig indikation vem du är som person. Visa mig din ölsmak och jag ska säga dig vem är, typ.

Alltfler tar steget ännu längre, från att specialbeställa ölsorter till att börja brygga sitt eget öl. Men som med allt som ska bli bra krävs det engagemang, tid och fokus. Och precis som med allt annat finns det fallgropar och hinder att besegra på vägen mot det perfekta ölet. Naturligtvis så är vissa öltyper svårare än andra att brygga men det finns ändå gemensamma fallgropar när ölet inte blir som det var tänkt. Här är de 7 vanligaste misstagen vid ölbryggning:

Slarv med hygienen: 
Det leder till att ölet blir infekterat, det bildas bakterier och ölet surnar.

Underskattning av jästens betydelse: 
Alltifrån missförstånd kring hur mycket jäst som behövs till att ge jästen så goda förutsättningar som möjligt. Vanligt är att jäsningen slutar för tidigt.

Beräkning av råvaror: 
Att du får tag i ett recept där varje ingrediens är obalanserad i förhållandet till varandra vilket leder till att smaken tar stor skada.

Kokning av vörten: 
Det är vid kokningen av vörten som beskan ska utvinnas ur humlen. Vanligt är att koktiden är för kort vilket kan leda till att ölet får doft och smak av kokt majs.

Oxidering:
Syre har blivit syresatt efter att jäsningen kommit igång. Det kan leda till en rad otrevliga smaker såsom; blöt wellpapp, ruttna grönsaker, babyblöjor och sherry (inte nödvändigtvis av ondo men nu är det öl det förväntas smaka).

Ölet har utsatts för solljus: 
Om ölet utsätts för solljus reagerar vissa ämnen i humlet och ytterst otrevliga smaker bildas. Ölet bör förvaras mörkt och helst i bruna flaskor.

För dåligt/mycket kolsyra: 
Om det är för dåligt med kolsyra beror det vanligtvis på att det är för lite jäst kvar i ölet vid upptappningen. Är det däremot för mycket kolsyra beror det på att ölet inte har jäst ut ordentligt när det tappades upp.

Det kanske låter som att det finns många fallgropar när du ska komma igång och brygga ditt öl? Misströsta inte, det finns nämligen kurser i ölbryggning som du kan gå för att ge dig lite mer kött på benen innan du startar ditt alldeles egna mikrobryggeri.

‹ Alla blogginlägg

Vi firar 15 år! – Upp till 60% rabatt!