Gå till innehåll (Snabbkommando: S) Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Webbkarta Vanliga frågor och svar (FAQ) Hjälp Kontakt Juridisk information

Choklad – till dejten, till festen, till sofflocket!

choklad

Det är sällan vi träffar på personer som inte tycker om choklad i någon form – mörk eller ljus, smaksatt eller ren. Vi äter det till vardags, till fest, som resegodis, som belöning eller som tröst. Nu för tiden kan vi dessutom hitta både nyttig och fin choklad till bra priser. Och allt kan vi tacka Christofer Columbus för. Det var han som på 1500-talet tog med sig den njutbara lilla kakaobönan till Europa.

Men vad är det då som är så magiskt med choklad?

Vi blir pigga och lustfyllda av choklad
Att till exempel ta med choklad till en dejt är kanske inte helt fel då vi vet att det oftast uppskattas mycket och påverkar oss på ett positivt sätt. Choklad innehåller en rad olika ämnen som påverkar belöningssystemet, bland annat koffein, centralstimulerande substanser och endorfiner. Tillsammans skulle de kunna samverka till en humörhöjande effekt.

Chokladprovning
Pralinkurs
Choklad- och vinprovning

Afrodisiakum
Genom århundraden har det sagts att choklad höjer könsdriften, bland annat lär Casanova ha sagt att chokladen var mycket mer uppiggande än champagne.Madame du Barry gav den till alla sina älskare och Montezuma konsumerade alltid stora mängder choklad innan han besökte sina fruar. På 1700-talet diskuterades ett förbjud för munkarna att dricka den gudomliga drycken då den gav upphov till våldsamma passioner.

Positiva egenskaper
Vi som behöver något att skylla på när vi sitter och smaskar i oss alla godsaker hittar gärna medicinska fördelar med att äta just choklad. Forskare säger att kakao är blodförtunnande och sänker på så sätt blodtrycket. Andra forskare tror att kakaon gör oss värk- och smärttåliga då råttor har visat de tendenserna under forskning. Vi alla chokladberoende kan alltså med gott samvete fortsätta att mumsa i oss vårt lördagsgodis!

Nu ska det väl tilläggas att för att uppnå alla dessa positiva effekter så är det mörk choklad med hög kakaohalt som gäller. Men slutsatsen blir ändå:

Ät mer choklad och njut!

‹ Alla blogginlägg

Vi firar 15 år! – Upp till 60% rabatt!