Gå till innehåll (Snabbkommando: S) Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Webbkarta Vanliga frågor och svar (FAQ) Hjälp Kontakt Juridisk information

Ölen flyttar in i finrummet

Ölkulturen i Sverige har på kort tid expanderat från de grabbiga kvarterskrogarna, till att nu ha en självklar plats i gourmetvärlden. Vi har pratat med Anders Bergström från Ölbaronerna för att ta reda på varför.

Vidgade vyer hos vana öldrickare
Att ha ett favoritöl är inte ovanligt och de flesta av oss känner någon som helst inte dricker mer än en speciell sort utan undantag.
- Alla lämnar våra ölprovningar med helt nya vyer om öl. Framförallt de som inte tidigare har insett vilken spännande smakdramatik det finns i ett bra öl. Många hittar sin nya favoritöl, medan andra kanske inte gillar allt de smakar men istället får en ny insikt om hur mycket det finns att välja på. Vi har ett så brett utbud av öl att alla provningar får fokusera på mindre specialiserade teman. Vi kan välja bland över 2000 märken, säger Anders.

En dryck med ny status
Tidigare fick en kroggäst oftast nöja sig med att välja mellan några sorter på tapp eller flaska men idag har utbudet ökat i en rasande fart för att tillfredsställa efterfrågan.
- En fin krog kan inte längre nöja sig med en bra vinlista utan måste ha en lika bra öllista för att få nöjda gäster. Med rätt kunskap blir drycken ett utmärkt komplement till en god middag. Gourmetvärlden har fått upp ögonen för den smak och komplexitet som finns i öl. Krogar sätter en stolthet i att ha en mångfald i sitt sortiment och det skapar en nyfikenhet hos gäster som hela tiden hittar nya ölsorter som de aldrig hört talas om eller inte ens kan uttala.

Tjejerna slår sig ner med grabbarna
Kvinnorna har också fått upp ögonen för öl. Idag gillar över 60 procent av tillfrågade kvinnor att testa nya ölsorter och en stor majoritet beställer gärna en öl till en fin middag.
- Vi har märkt en förändring i popularitet men kvinnor är fortfarande i minoritet på våra ölprovningar. Idag utgör de kanske en fjärdedel av besökarna och vi hoppas på att fortsätta se fler hos oss. Öl sågs ju förr som något grabbigt som serverades med en skål jordnötter men idag är det en dryck för alla vuxna. Att vi ändå ser färre kvinnor än män verkar främst bero på en låsning i gamla normer som lever kvar även bland en del yngre. Men även där ser vi en positiv förändring.

Anders Bergström är en av de ölexperter som gör våra ölprovningar så populära. Hans personliga tips för att njuta bäst av en god öl är att dricka den utan tillbehör för att verkligen uppleva den goda smaken.

‹ Alla blogginlägg

Påsk-REA – Upp till 50% rabatt