Gå till innehåll (Snabbkommando: S) Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Webbkarta Vanliga frågor och svar (FAQ) Hjälp Kontakt Juridisk information

Bästa ölen och ölprovning – expert ger svar på vad, var och hur

Vi har tidigare pratat om öltemat här på upplevelse.com-bloggen och kört en miniserie med myter om öl, som inte ens är avslutad i skrivande stund. För att bygga på denna fokusering på ”det flytande guldet” använder vi oss av ett nytt grepp, extern konsultation, där ett antal ölexperter får uttala sig. Om vad? Ja, öl såklart!

Nedan finns en läsvärd intervju med Stefan Eriksson, ansvarig för beerdrivel.se och egen bryggare med såväl gediget ölintresse som ölkunskap. År 2010 och 2011 deltog han i bryggeri-SM och, håll i hatten, han vann kategorin ”Folkets val” båda åren! Ruggigt imponerande och stort grattis. Vi är mycket glada över din medverkan på upplevelse.com, dels för dina briljanta kunskaper men dels också då vi får ett erkännande på att upplevelse.com verkligen är en attraktiv scen även för de större namnen.

Stefan Eriksson, ölexpert

Hallå där, Stefan! Fråga #1: För att göra sökprocessen så kort och effektiv som möjligt, vad bör man känna till om öl och/eller tänka på innan man börjar leta sin favoritsort?

”Att hitta sin favorit kan ta tid, såvida man inte redan vet vad man gillar. Men har man inte hittat hem ännu så gäller det att prova runt. Ibland kommer det bli felköp, men ofta kommer det bli trevliga bekantskaper. Även om man inte faller pladask direkt för en ölsort, kan det vara värt att prova runt lite till innan man återkommer. Hur många älskade suröl första gången man drack det? Eller en kraftigt besk DIPA?

Om man vet att man föredrar en viss typ av öl som fokuserar på t.ex. humle, kan det vara värt att läsa de inlägg som många bloggare skriver inför varje släpp. Där får man en fingervisning om vad man kan vänta sig och vilka som är värda att satsa på. Jag är dock en sådan person som gärna bildar min egen uppfattning, d.v.s. jag köper alltså oftast en öl även om den sågas av många.”

Fråga #2: Vilka länder borde man besöka om man önskar en spännande och givande ölupplevelse?

”Jag har rest runt en del i Europa och provat öl. Det finns en hel del intressanta resmål, men ett problem kan vara att hitta guldklimparna. Mitt tips är att gå in på Ratebeer och sedan klicka in på ”Places”. Där får man fram topplistor på de bästa pubarna, ölbutikerna och restaurangerna. Jag brukar sedan köpa en liten guidebok med karta där jag markerar de bästa ställena, och om det inte finns någon karta så skriver jag ut en egen från Google Maps.

Jag kan berätta lite kort om tre ölresor som jag tyckte var extra spännande:

1. Min första ölresa gick till England när jag precis hade fyllt 18 år. Pappa tog med mig dit och ett par bekanta körde runt oss på den engelska landsbygden till de bästa pubarna. Jag har en liten förälskelse till engelsk pubkultur och real ale sedan dess. Jag kan inte gå in på Akkurat utan att börja med en pint eller två. En stor fördel är att ölen är alkoholsvag och man kan beställa half-pints om man vill prova mycket.

2. Prag (Tjeckiens huvudstad, bloggens anm.) besökte jag med jobbet för ett antal år sedan. Jag måste erkänna att jag inte var särskilt imponerad av tjeckisk öl innan resan, men det visade sig att ölen på plats var långt mycket bättre än den som kommer till Systembolaget. Visst är det fokus på pilsner, men det finns betydligt större variation och även en hel del bryggpubar inne i Prag. Perfekt om man vill köra en weekend-resa. Bor man centralt så kan man gå till det mesta. Mitt favoritställe var klostret som ligger uppe vid slottet, de hade den bästa ölen tyckte jag då (men det var 7-8 år sedan jag var där).

3. Jag och farsan åkte till Belgien, det var min 30-årspresent. Vi bilade runt och besökte klosterbryggerier, bryggpubar och vanliga pubar. Variationen på belgisk öl är stor även om det till en början känns som att det blir mycket blond och bruin hela tiden. Det finns en lång serie av inlägg under kategorin ”Drömresan” på min blogg. Mitt tips är att ta sig ut ur Bryssel och besöka någon annan stad. Brügge var en personlig favorit och där kan man även besöka Struises ölshop. Det går även bra att dricka öl på plats och de har ett antal fat inkopplade.

Min drömresa går dock till USA. Det finns så enormt många och intressanta bryggerier där att det är svårt att välja. Helst skulle jag vilja åka till Kalifornien och bila runt och besöka bryggerierna där. Men även andra områden av USA är av intresse. Här bryggs alla typer av stilar och jänkarna ligger i framkant vad det gäller att experimentera med ölstilar, fatlagringar och kryddningar.

Slutligen vill jag också slå ett slag för de nordiska huvudstäderna. Stockholm, Oslo och Köpenhamn är alla mycket trevliga resmål för att njuta av god öl. Köpenhamn har även fördelen av att ha flera intressanta ölshopper. Oslo är visserligen dyrast av dessa men har med åren växt till sig och stoltserar nu med såväl flera pubar av hög klass som ett gäng bryggpubar.”

Fråga #3: Vilken öl på Systembolaget skulle du kunna rekommendera för den med tunn plånbok respektive tjockare plånbok? Och varför?

”Det finns många bra öl som inte kostar skjortan på Systembolaget, men man får försöka släppa tanken på YPK (”yrsel per krona”), nu är det NPK (”njutning per krona”) som gäller. För den med tunn plånbok, finns det många riktiga toppklassöl för ca 20 kr. Fuller's London Porter är en av världens bästa porters. Vill man ha sig något ljusare och mer humleorienterat så finns Oppigårds Amarillo för under 20-lappen. Vill man ha belgiskt så rankas Orval väldigt högt i världen och kostar strax över 20 kr. Gillar man veteöl, finns det ett riktigt bra utbud. Weihenstephaner är en personlig favorit och kostar 20 kr. Gillar man pilsner så är min personliga favorit S:t Eriks Pilsner för 16 kr.

Om man kan tänka sig att betala lite mer så finns t.ex. Rochefort 10 som rankas som en av de bättre ölen i världen på diverse rating-sidor. Den kostar 40 kr och med tanke på hur kraftig och smakrik den är, är den ett fynd. Gillar man kraftig öl så är även Yeti Imperial Stout ett bra alternativ och ett fynd för ynka 32 kr. Gillar man suröl så är Oud Beersel en bra guezue för 40 kr.

Sedan kan det även vara bra att hålla ögonen öppna vid nyhetsläppen då det släpps några mycket prisvärda öl där varje år. Ett av de mer prisvärda är Brooklyn Black Chocolate Stout som tidigare kostade under 20 kr/flaska och nu ligger någon krona över det.”

Sist men inte minst, fråga #4: Vilken är din favoritöl och varför?

”Oj, det här är egentligen en svår fråga! Om jag tittar rakt av på den som jag gett bäst betyg så är det helt klart Närke Kaggen Stormaktsporter. Med den har Närke verkligen lyckats med att balansera den söta, maltiga och rostade ölen med tonerna från fatlagringen. Den kan dock vara svår att få tag på utanför de bättre pubarna eller på ölfestivaler. Om jag ska begränsa mig till öl som finns på Systembolaget så har jag nämnt många favoriter ovan i fråga #3.

Det beror mycket på situationen vad jag helst vill dricka. Under vår och sommar dricker jag gärna lätta och humlestinna öl (t.ex. Oppigårds Amarillo) eller veteöl (Weihenstephaner eller Schneider). Under hösten tar jag gärna något maltigare som Yeti eller Rochefort. Under vintern tar jag gärna Ayinger Winterbock eller Great Divide Hibernation. Men sedan kan jag också tänka mig att blanda detta en hel del och vissa sorter passar alltid, som t.ex. olika former av belgare.”

Vi tackar Stefan för hans medverkan! Med hans svar som grund, hoppas vi att vi har gett dig såväl ytterligare ölinspiration som -kunskap. Om suget efter att hitta just din sort är stort, rekommenderar vi dig att testa ölprovning (du kan välja bland ölprovning i Stockholm, ölprovning i Göteborg och ölprovning i Malmö). Där serveras du massvis med ölsorter och har alla möjligheter att snabbt hitta din favorit.

Kom också ihåg att full prisgaranti alltid gäller, vilket innebär att du får tillbaka hela mellanskillnaden om du, mot förmodan, skulle hitta ett lägre pris någon annanstans inom 14 dagar. Det är ett exklusivt erbjudande som besparar dig såväl tid som jämförelsebekymmer.

Lycka till!

Ölprovning

‹ Alla blogginlägg

Vi firar 15 år! – Upp till 60% rabatt!