Gå till innehåll (Snabbkommando: S) Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Webbkarta Vanliga frågor och svar (FAQ) Hjälp Kontakt Juridisk information

Alla hjärtans dag – dagen då din kärlek värderas i presenter

Är det inte aningen paradoxalt att kärlekens dag infaller mitt i vintermörkret? Kylan biter i kinderna, temperaturen faller och snön piskar dig i ansiktet. Ändå förväntas vi denna dag, den 14 februari, rå om våra kära som aldrig förr. Hur kommer det sig?

Historian om Alla hjärtans dag är lång och har, så vitt man vet, sin början redan på 400-talet. Det ska dock sägas att pussar, kramar och andra kärleksfulla ting inte direkt hade högsta prioritet på den tiden, utan det var helgonet Valentinus som firades. Ur Valentinus namn uppstod också synonymerna till Alla hjärtans dag, nämligen Valentindagen eller Sankt Valentins dag.

Romantiska och kärleksfulla inslag trädde fram först under medeltiden. Teorin om varför kärlek plötsligt hamnade i rampljuset tros vara att en folklig föreställning fanns om att fåglar i mitten av februari fann sin partner. Män och kvinnor ska alltså sedan ha fått idén om att efterlikna fåglarnas ”relationsritual” och på dagen den 14 februari hitta sin Valentin, alltså en person som han/hon (jaja, vi säger väl hen) skulle hålla ihop med tills åtminstone nästa års Alla hjärtans dag.

I Sverige fick idén om Alla hjärtans dag inte genomslag förrän på 1960-talet. ”Romansens dygn” skulle dock få vänta ca 30 år ytterligare innan det riktiga genombrottet skedde och Alla hjärtans dag slog sig in i den svenska högtidskalendern.

Alla hjärtans dag innebär inte bara högtidsdagen för många förhållanden och spirande relationer utan det är även en viktig dag ur ett kommersiellt perspektiv. Handeln går på högvarv när alla kärlekskranka människor vimlar omkring bland butikerna och febrilt söker gåvor att ge bort till sina älskade. Exempelvis säljs det över 4 miljoner rosor bara i Sverige under Alla hjärtans dag.

Men är inte blommor och choklad ett ganska uttjatat koncept? Jo, det är det sannerligen! Varför inte ge bort något mer originellt till din käresta? Något som visar att du verkligen tänkt till, att du lagt energi på och engagerat dig i att hitta en gåva som han/hon (HEN!) inte hade kunnat förvänta sig. Därför finns vi, upplevelse.com, här och kan erbjuda dig över 300 olika upplevelser som din partner skulle älska.

Vissa upplevelser kan vara mer anpassade för Alla hjärtans dag än andra. Det är dock dina och/eller din partners (eller vem som än får ta emot din gåva) åsikter och önskemål som allt hänger på. Därför finns en smidig och lättnavigerad kategorifunktion att tillgå via vår hemsida, där du lätt kan hitta vad du söker, och vi kommer också att löpande föreslå specifika Alla hjärtans dag-upplevelser här på bloggen ända fram till dagen med stort D. Annars är du naturligtvis välkommen att när som helst ställa en fråga om du så önskar och behöver.

Välkommen in och hitta ditt livs bästa Alla hjärtans dag-present!

gift

‹ Alla blogginlägg

Stäng popup

Äntligen ett enkelt sätt att välja
en minnesvärd och unik gåva...

Börja med att klicka på de blå länkarna för att anpassa din sökning.  


Orolig för att mottagaren inte kommer att bli nöjd?
Ingen fara, han eller hon kan lämna tillbaka presenten inom 45 dagar
eller byta den mot en annan upplevelse i hela tre år.
PLUS att ni har tre år på er att utföra upplevelsen – Marknadens bästa villkor.