Gå till innehåll (Snabbkommando: S) Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Webbkarta Vanliga frågor och svar (FAQ) Hjälp Kontakt Juridisk information

Ölprovning till Far

Jag gillar Pripps Blå, vilken ölprovning passar mig?

Öl är en dryck som en hel del av oss tycker om att avnjuta till flera tillfällen. Det kan vara en middag med familjen, en kväll på stan, en varm eftermiddag vid poolen eller varför inte på fredagskvällen efter en alldeles för hård arbetsvecka.

En klassiker när det gäller svenskt öl är förstås Pripps Blå. Vem har inte sett de härligt somriga reklamfilmerna där ett gäng människor verkligen verkar avnjuta den svenska sommaren, varandras sällskap och en kall, god Pripps Blå? Dessutom är den blå burken med skeppet ett måste vid midsommarfesten, kräftskivan eller på fredagskvällen.

Pripps Blå är ett öl som har hängt med länge. Ölet lanserades redan 1959 då av AB Pripp & Lyckholm. Nu ägs Pripps Blå i stället av Carlsberg och finns i flera olika varianter. Den mest klassiska är förstås originalet – Pripps Blå. Men du hittar även sorter som Pripps Julöl, Pripps Blå Light, Pripps Blå Extra Stark och Pripps Blå Sommarspecial.

Men även om ölet med den, enligt Systembolaget, fruktiga smaken med inslag av ljust bröd, honung, örter och citrus är din absoluta favoritöl skadar det inte att testa på en del andra svenska ölsorter för att jämföra med Pripps Blå. Det absolut enklaste sättet att göra detta på är att gå på en ölprovning med inriktning på svenskt öl.

En ölprovning med inriktning på svensk öl är precis vad det låter. Du kommer få lära dig en hel del om det svenska ölets historia, vilket gör att du senare kommer kunna skryta för släkt och vänner om de olika ölsorterna du ställt fram på bordet under kalaset. Dessutom kommer du få prova en mängd med olika svenska öl – allt från kända varumärken till mindre producenter som även dessa vet hur en riktigt god, blå-gul öl ska smaka.

Under själva provningen kommer ni starta med ljus lageröl för att sedan jobba er bort mot de lite tyngre, mörkare ölsorterna som robust porter och stout. Du kommer alltså verkligen få möjlighet att utvidga dina ölerfarenheter under denna ölprovning

Och vem vet? Kanske tycker du att någon annan sort är så god att du i framtiden kommer variera ditt öldrickande – det kan ju faktiskt vara en ganska bra idé.

Det finns, hur som helst, ett par olika saker att tänka på innan du ger dig iväg på en ölprovning. Ett av de viktigaste tipsen är att du inte bör förtära alkohol innan du anländer till provningen. Inte heller bör du använda parfym eller andra starka dofter då dessa kan göra att du, och de andra på provningen, inte känner doften från ölen lika bra. Dessutom måste du vara 20 år eller äldre för att få delta på ölprovningen.

Så, om du tycker om Pripps Blå, är över 20 år, och vill vidga dina vyer när det gäller svenskt öl är du mer än välkommen att delta i vår blå-gula ölprovning – vi lovar att du kommer bli nöjd.

‹ Alla blogginlägg

Påsk-REA – Upp till 50% rabatt