Gå till innehåll (Snabbkommando: S) Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Webbkarta Vanliga frågor och svar (FAQ) Hjälp Kontakt Juridisk information

5 myter om vin

Intresset för vin bara ökar världen över. Nya vingårdar med spännande nytänkande och annorlunda smaker utmanar de traditionella vinregionerna i Frankrike, Italien och Spanien. I Sverige märks det bland annat på att fler och fler går på vinprovningar och upptäcker exklusiva eller exotiska viner.

Även om intresset för vin ökar så betyder inte det att myter och felaktig information försvinner, snarare tvärtom. Därför tycker vi att det är hög tid att sticka hål på några av de vanligaste myterna om vin.

1      Bara dyra viner behöver lagras

Det är inte så förvånande att en såhär grov generalisering inte stämmer. Tyvärr får många yngre och enklare viner aldrig nå sin fulla potential på grund av att folk inte vågar lagra dem. Självklart är det väldigt individuellt vilken den optimala lagringstiden är och det skiljer sig från vin till vin men man ska inte låta bli att lagra ett vin på grund av prislappen. Har man inte möjlighet att lagra ett yngre vin kan de allt som oftast åtminstone tjäna på att luftas eller dekanteras.

2      Naturkork är alltid bäst

För en tid sedan var det nästan otänkbart att producera vin utan den traditionella korken. Nu börjar allt fler alternativa förslutningar dyka upp och den populäraste är skruvkorken. Självklart har förändringen inte skett utan visst motstånd och det är fortfarande många som svär vid korken.

I samband med vinproduktionen har ökat har efterfrågan på kork ökat så kraftigt att kvaliteten på korken har fått stryka på foten. Resultatet är att korkskadat vin blir allt vanligare och nu är skruvkorken ett både tänkbart och enkelt alternativ. Tack vare sin förmåga att hålla tätt har skruvkorken till och med visat bättre resultat i undersökningar än traditionell kork. Det finns också andra alternativ till skruvkorken. Många flaskor idag är försedda med plast- eller glaskorkar.

3      Äldre viner blir bäst av att dekanteras

Många använder en karaff för att servera sitt vin men att dekantera vin är en hel vetenskap. Vin i karaff är inte bara ett stilfullt sätt att servera utan ger också vinet möjlighet att komma i kontakt med syre och mogna. För mycket syre är dock aldrig bra för ett vin och ett vin som redan lagrats i lugn och ro blir lätt chockat och förstört av för mycket syre. Därför är det ofta unga viner som gör sig bäst av att dekanteras och blir rundare och fylligare i smaken.

4      Vin serveras vid rumstemperatur

Den här myten lever kvar från en annan tid. Idag är det inte många hushåll som låter rumstemperaturen sjunka under 20 grader. Förr hade vi det kallare inomhus och då var den här tumregeln betydligt bättre, åtminstone för rött vin. Generellt så är den optimala dricktemperaturen för de flesta röda viner någonstans mellan 16-18 grader och för vita viner 8-10 grader.

5      För att lagra vin behövs en vinkällare

Även om vinlagring är något av en konstform så får det inte avskräcka dig från att försöka. Genom ett par enkla riktlinjer kan vem som helst få ut mer av sina viner. Det viktigaste är att vinet förvaras i skydd från ljus och variation i temperatur. För bästa resultat ska temperaturen ligga runt 12 grader och luftfuktigheten vara hög. Det måste som sagt inte vara en lyxig vinkällare utan det kan passa lika bra i en sval garderob eller liknande.

Hos The Wine Company handlar du enkelt vin på nätet med hemleverans från Hamburg. Vi betalar såklart alkoholskatten för din räkning. Om du vill lära dig mer om vin och läsa vinrecensioner så kan det vara värt att göra ett besök i vår vinblogg.

‹ Alla blogginlägg

Vi firar 15 år! – Upp till 60% rabatt!