Gå till innehåll (Snabbkommando: S) Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Webbkarta Vanliga frågor och svar (FAQ) Hjälp Kontakt Juridisk information

Öl är gott

Under den här veckan kommer ni få se mycket nytt på bloggen då vi kommer ha en Mat & dryck-vecka. Vi har bjudit in de största bloggarna inom ämnet för att de ska dela med sig av deras bästa tips. Veckan börjar med gästskribenten Cecilia Giertta från Sveriges bryggerier.

Min son sa att öl är det som håller ihop samhället. Som gör att människor träffas och möts igen, blir förälskade och vågar ta det första steget.

Det stämmer förstås. Delvis. Men öl är också mer, för nuförtiden dricker jag öl på ett helt annat sätt än jag gjorde när jag var ung. Då var det enbart procenten som gällde, nu är det smaken som avgör.

När jag var ung, för hundra år sen, drack inte tjejer öl överhuvudtaget. Det gjorde bara killarna. Och när man var på språkresa i England beställde tjejer bara ”half a pint” medan killarna fick stora glas. Det är skönt att det är borta och hände i en förlegad tid och att det nu är fritt fram för tjejer att dricka öl också, inte bara sippa på vitt vin.

Jag har nämligen alltid älskat öl, och det började nog redan när jag var tio och blev barnvaktad av min faster på hennes landställe. Denna faster var väldigt orolig för att jag inte skulle kunna somna på kvällarna och försåg mig därför med ett glas öl varje kväll. Det var nog bara lättöl, men smaken var fantastisk, och när min syster, som blev barnvaktad av vår farmor samma vecka, fick höra det, blev hon väldigt avundsjuk. Hon fick inget öl utan mest filbunke.

Nuförtiden tar jag inte öl för att somna, utan för smaksensationen. Och det härligast med den svenska ölen idag är att den finns så många olika smaker och sorter, bredden är enorm!

Det trodde man nog inte på 70- och 80-talet när antalet svenska bryggerier var nere i åtta till antalet och när ett statligt bryggeri hade en marknadsandel på 70 procent. Idag har vi mer än 50 svenska levande bryggerier som alla brygger egna öl med väldigt specifika smaker.

Gå på en restaurang och beställ exempelvis fisksoppa, en matig sådan. Medan du väntar på att soppan ska bli klar, dricker du en kall pilsner med fin skumkrona och lagom beska. När soppan kommer, byter du till en fyllig lager med vagare smak. Perfekt till soppan för att inte döda de smaksensationer som finns i tallriken, utan som ett komplement och en smakförstärkare.

Till efterrätt tar du ofta nåt sött, en liten tryffel, eller en liten kaka. Då är det porter som gäller, som smakförstärkare av det söta. Du behöver inte ens dricka kaffe efteråt, för portern tillsammans med det söta har gjort din gom full tillfreds. Det är ganska häftigt faktiskt, att under starkölsförbudet i Sverige (1922-1955) fick läkarna skriva ut porter till damer som hade tendens att svimma. I portern fanns det nämligen många nyttigheter, menande läkarna då, som kvinnorna mådde bra av.

Det sköna med öl och ölkultur är att det inte finns någon snobbighet i den, inga rätt eller fel i vad man tycker om. Det är lika rätt att dricka en lager som att ta en ale, lika rätt att hälla i ölen så det blir mycket skum, som att hälla i så skummet helt uteblir. Ofta gillar du allt öl som kommer från ett bryggeri för att bryggmästaren har samma ölsmak som du, lika starkt kan du ogilla allt öl som kommer från ett annat bryggeri. Det är helt personligt och inget rätt eller fel. Även om det är bra att hälla så det blir en viss skumkrona, eftersom det förstärker smaken.

Bild hämtad lånad från Sveriges bryggerier

Ett grundkrav på öl är förstås att den är fräsch när man dricker den, inte unken, avslagen och rumsvarm. I Sydney dricker man ölen så kall att det faktiskt blir is i den. Som svensk är det svårt att uppskatta, smaken försvinner ju helt och hållet. Jag brukar beställa två öl med en gång, så är den andra ölen lagom kall när maten kommer.

Har du ännu inte hittat öl som du gillar har du en härlig tid framför dig. För det går att prova sig fram till den öl du gillar, vare sig den är besk, söt, maltig, fyllig eller helt enkelt en veteöl.

Skrivet av: Cecilia Giertta Vd på Sveriges Bryggerier

‹ Alla blogginlägg

Vi firar 15 år! – Upp till 60% rabatt!