Gå till innehåll (Snabbkommando: S) Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Webbkarta Vanliga frågor och svar (FAQ) Hjälp Kontakt Juridisk information

Personliga tränaren Philip Lailani om God Hälsa

God hälsa är inte lika självklart som man kanske tror trots att vi lever i 2000-talet. Visst har vi rent och prydligt runtomkring oss men det är tyvärr alla våra tekniska hjälpmedel som gör att vår hälsa drabbas. Jag som personlig tränare träffar mängder av människor som inte förstår att många inte klarar en enda korrekt armhävning på tårna – tills de själva provar. Det är ungefär då de inser att det är dags att införskaffa ett gymkort.

Gymmet finns framförallt för dig och mig som inte arbetar som skogshuggare eller annat aktivt arbete. Vi är många som spenderar timme efter timme framför en dator eller liknande utan att belasta våra muskler. Hur bra mår kroppen av det tror ni? Inget vidare. Vårt skelett är till för att belastas. Många inser inte att det är som det är förrän det är för sent. Det kan vara en remiss från sjukgymnasten eller uppmaning av kiropraktorn att börja träna. Då har man inget annat val än att bege sig iväg till närmsta gym – eller någon annan fysisk aktivitet som man gillar. Dock ska man vara medveten om att just på gymmet kan man anpassa träningen precis så som man vill bara man har kunskapen. Har man inte den själv finns det utbildad personal som gärna hjälper till.

Vad ska man då göra för att uppnå god hälsa förutom att börja träna?

Mitt första råd är att se över kosten. Många äter idag aldeles för mycket spannmål för ens eget bästa. Lägg sedan till socker och stora mängder fett på det och ni har receptet för viktuppgång och andra negativa effekter. Ja, ni har säkert någon gång upplevt trötthet på eftermiddagen, irritation, sötsug och annat som är mindre trevligt. Mitt råd är att dra ner på kolhydraterna så pass mycket man känner funkar för en själv. Många väljer idag att äta enligt LCHF vilket ger många fördelar med energinivån, magproblem, trötthet osv. Jag äter själv denna kost som utesluter kolhydrater men tillåter ett ökat fettintag.

Behöver jag nämna rökning och alkohol? Alla vet idag att rökning inte är bra för hälsan. Varför folk ändå röker kan jag verkligen inte förstå. Det är ett stort mysterium. Alkohol är heller inte bra för kroppen men eftersom det är så djupt rotat i vår kultur går det inte att säga åt folk att sluta dricka. Däremot kan man tänka på vad man häller i sig. Ett glas vin till maten är så klart bättre än sju öl på lördagkvällen.

Vidare är det viktigt att inte stressa och se till att man sover ordentligt om nätterna. 6-8 timmar är ett måste för de flesta. Det är trots allt när man sover som kroppen återhämtar sig från dagens aktiviteter och reparerar musklerna som belastats under träningspasset. Om kroppen inte får sin sömn kommer den att försöka kompensera genom att skaffa energi på annat sätt. Ni kan säkert lista ut lättaste sättet att göra det. Hunger och därmed sötsuget som man ständigt brottas med. Ja, om man inte äter hälsosam GI eller LCHF mat.

Mitt sista råd är att läsa på så mycket som möjligt. Ju mer ni känner till om hälsa, kost och träning desto lättare kommer det bli att leva ett hälsosamt liv. Tänk på att vi bara har en kropp och den ska vi leva i under ett helt sekel. Ta hand om er!

Skrivet av:

Philip Lailani
Personlig tränare, Stockholm
Blogg: www.ptphilip.se

‹ Alla blogginlägg

Vi firar 15 år! – Upp till 60% rabatt!