Gå till innehåll (Snabbkommando: S) Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Webbkarta Vanliga frågor och svar (FAQ) Hjälp Kontakt Juridisk information

Klara, färdiga... Läk!

Vi är alla självläkande varelser.  Genom att förse våra kroppar med det de behöver, och se till att inte komma i vägen, kan vi optimera läkandeprocessen och snabbt hitta tillbaka till full hälsa.

Det låter bra.  Men hur gör man? Tvärtom mot det de flesta av oss får lära sig.

Optimera läkandet vid akuta problem

Det bästa man kan göra när man blir sjuk är att låta kroppen få tillgång till all energi och alla resurser den behöver, samtidigt som vi ser till att inte komma i vägen.  Märkligt nog betyder det att vi bör avstå från all föda, förutom vatten.

Du har säkert hört någonting i stil med "Ät nu, så att du får krafterna tillbaka".  Många försöker att nästintill tvinga sjuka människor till att äta.  Tanken är att de med maten får energi.  Men faktum är att maten tär på kroppen och låter den inte läka optimalt.

Matsmältningsprocessen tar oftast över 50% av energin vi förbränner dagligen.  Dessutom brukar maten innehålla ämnen som kroppen måste göra sig av med.  Det är ämnen som kroppen ser som toxiner.  Att smälta mat och ta hand om allting som är involverat tar energi och nervbaneresurser.  Det leder till att läkandeprocessen blir lidande.

Att inte äta i några dagar är för de flesta välgörande för kroppen.  Kroppen kan då rensa ut och läka effektivt.  Att vi inte får energi i form av mat är inget problem.

Faktum är att de flesta av oss, även de av den tanigare sorten, har tillräckligt med resurser för att klara av 6 veckor utan mat.

Förutom att vila matsmältningssystemet är det viktigt att även vila kroppen och hjärnan.

Nästa gång du blir sjuk, får influensa, blir förkyld, eller kanske till och med råkar ut för en olycka kan du prova total vila.  Drick bara vatten, ligg ner så mycket som möjligt och försök att sova om du kan.  Du kommer att bli förvånad över hur snabbt din kropp kommer att läka.

 

Optimera läkandet vi kroniska problem

Total vila, inklusive en periods vattenfasta, kan vara bra vid akuta besvär.  Men hur gör man när man har kroniska besvär?

De flesta degenerativa, kroniska sjukdomar som diabetes typ 2, ledproblem, hjärt-kärlsjukdomar, och liknanade svarar bra på en periods vattenfasta.  Men dessa kräver oftast mer än några dagar för att lindras.  Observera att längre perioder av vattenfasta, det vill säga fler än några enstaka dagar av vattenfasta, bör överses av en person som är utbildad i detta syfte.

Principen för läkande av kroniska besvär är densamma som för akuta besvär.  Man vill se till att kroppen kan läka så effektivt som möjligt.  Det betyder bland annat att man vill se till att kosten man äter är så lättsmält som möjligt och att den innehåller all näring som behövs, utan att försätta kroppen ur balans.

En varierad kost av färska frukter, gröna blad och små tillskott av nötter och frön förser oss med de rätta proportionerna av de flesta näringsämnena.  Detta inkluderar protein, fett, kolhydrater, vitaminer, mineraler, fytonäring och vatten.

Denna kost, även kallad lågfetthaltig levande föda, gör att matsmältningen inte längre tar över 50% av energin, utan kan gå ner till 20%.  Mer energi kan därmed dagligen gå till läkande och utrensning.

Dessutom innehåller den här kosten ytterst få toxiner i sig.  Maten är även lättsmält och ligger inte i tarmarna i dagar där det kan börja ruttna och avge nya toxiner, som exempelvis kött brukar göra.  Därmed behöver kroppen inte fokusera på att ta vara på gifter utan kan rensa ut gamla gifter och läka.

I och med att kosten består av färsk mat, inte tillagad på värme, aktiverar den inte inflammationsprocesser.  De flesta av de degenerativa sjukdomarna är baserade på små eller stora inflammationer.  Hjärt-kärlsjukdomar, exempelvis, startar i samband med små pyrande inflammationer i kärlväggarna.  En levande föda kost triggar inte inflammationsprocesserna och är även naturligt inflammationshämmande.

Förutom kosten och vilan bör man även se till att man befinner sig i en giftfri miljö, att man har ren, frisk luft, att man ibland utsätts för solljus, att man sover tillräckligt och att man har ett gott emotionellt och mentalt klimat.

Att läka är någonting naturligt och genom att ge kroppen möjlighet att göra detta kan man snabbt hitta tillbaka till sitt naturliga tillstånd som är perfekt hälsa.

 

Artikeln är skriven av Barbara Piechocinska, hälsoterapeut från Uppsala och författare till boken "Livets bränsle - Om friheten att välja hälsa" Hon driver även hemsidan Perfect Health 101.

 

‹ Alla blogginlägg

Black Wekend - REA!
Stäng popup

Äntligen ett enkelt sätt att välja
en minnesvärd och unik gåva...

Börja med att klicka på de blå länkarna för att anpassa din sökning.  


Orolig för att mottagaren inte kommer att bli nöjd?
Ingen fara, han eller hon kan lämna tillbaka presenten inom 45 dagar
eller byta den mot en annan upplevelse i hela tre år.
PLUS att ni har tre år på er att utföra upplevelsen – Marknadens bästa villkor.