Gå till innehåll (Snabbkommando: S) Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Webbkarta Vanliga frågor och svar (FAQ) Hjälp Kontakt Juridisk information

Internationella kvinnodagen del 7

Nu är det dags för del 7 i bloggserien ”Internationella kvinnodagen” hos upplevelse.com

I del 7 intervjuas bloggaren Thelma Ernst. Läs mer av Thelma på: thelmaernst.blogspot.com

Internationella kvinnodagen firas den 8 mars, hur firar du dagen?
Jag demonstrerar för kvinnors rättigheter samt kollar på säsongsstarten av Kaka på Kaka, en fantastisk talkshow med cheferna Kakan Hermansson och Julia Frej.

Internationella kvinnodagen kom till för att uppmärksamma ojämställdhet. Idag har kvinnodagen tappat lite av sin politiska innebörd och har mer blivit en dag då män visar sin kärlek till kvinnan. Hur upplever du att kvinnodagen firas i Sverige?
Jag har inte direkt märkt av det här ”blivit en dag då män visar sin kärlek till kvinnan”, men tur är väl det, det verkar väldigt tramsigt och heteronormativt. I Sverige är det mer ”aja men nu har vi jämställdhet, det var FÖRR som kvinnorna förtrycktes” så dagen uppmärksammas inte alls mycket. Kanske några politikerdebatter, några demonstrationer, men inte så mycket mer. Och sedan väntar en tills nästa års 8:e mars för att ta upp frågorna återigen, precis som med pridefestivalen och HBTQI-frågor.

Min egna åsikt är att alla dagar borde vara ”internationella kvinnodagen” för att ta igen för alla vanliga dagar dessförinnan eftersom alla dagar egentligen är mansdagar. Även för att hylla kvinnorna som överhuvudtaget kan överleva allt de går igenom varenda dag samt stärka systerskapet.

Tycker du att det är viktigt att försöka få fram ojämställdheten i kvinnodagen?
Självklart! Jag tycker det ska vara slut på att en ska ha en ”snäll ton” när en uppmärksammar problemen vi har i samhället. En kan inte kräva att de som förtrycks ska hålla ”snäll ton” till de som förtrycker.

Tycker du Sverige går mot ett mer jämställt samhälle?
Både ja och nej. Ja för att det finns ju folk som jobbar med att kvotera in kvinnor i chefspositioner osv. Men även svar nej för att 1) vi har en borgerlig regering – folk fokuserar mer på sig själva och tänker på andra, de som förtrycks och som har det svårt i samhället och 2) det känns som många tar ett steg tillbaka, sätter sig ner och tycker att ”ja men NU är det ju jämställt, NU är allt helt perfekt”. Fast samtidigt – systerskapet växer och fler och fler unga blir feminister.

Om du var statsminister, vad skulle du göra för ett mer jämställt samhälle?
- Könskvotering i alla branscher, på alla arbeten, inga undantag. Om ett företag inte uppfyller det kravet får företaget inte statligt stöd.

- Lika lön – INGA UNDANTAG.

- Genusvetenskap som obligatoriskt ämne från dagis och återkommande hela tiden, tills en går ut gymnasiet.

- Hjälp kvinnojourerna genom stöd och pengar.

- Förstärk samarbetet mellan socialtjänst, rättsväsende, polis och de ideella organisationerna. Utbilda domarna och poliserna.

- Kör inte ”Don’t get rape”-racet, rikta istället jämställdhetsarbetet mot pojkar, killar och män, dvs ”Don’t rape”.

- Utrikes: mer bistånd riktat till kvinnorna och deras rättigheter.

- Högre straff för våldtäkt och misshandel

- Jämlik föräldraledighet – 50% av pappa, 50% av mamma

- Lättare för HBTQI-personer att adoptera samt insemineras/provrörsbefruktas

- Och såklart: HÖJA SKATTEN!!!!!!!!!!!!

Om du skulle få välja en högtid av alla hjärtans dag, internationella kvinnodagen och mors dag, vilken skulle du välja?
Alltså de tre alternativen har ju inget med varandra att göra, det går ju inte att jämföra dem riktigt. Alla hjärtans dag är ju mer av en kommersiell dag där en ska köpa så mycket prylar så möjlig; choklad, kort, gosedjur, blommor, böcker, filmer, osv osv. Och sedan är det ju även en dag som är väldigt heteronormativ, exempelvis Metros omslag på Alla hjärtans dag – enbart vita heteropar. Mors dag är väl en bra och gullig dag – hylla mammorna lixom! Men samtidigt finns det ju en manlig motsvarighet – fars dag, så det är ju inget som har med kvinnors rättigheter, det är ju mer en hylling till ens föräldrar. Jag skulle välja internationella kvinnodagen.

Tycker du att man ska ge bort presenter under internationella kvinnodagen, och vad för slags present skulle passa att ge?
Nja, jag är inte så mycket för att stödja stora, redan rika, företag. Det är väl helt okej att ge en ros till sin mamma, syster, kompis eller flickvän, men en borde sätta det politiska före. Satsa på att uppmärksamma problemen som fortfarande finns och göra något åt dem.

‹ Alla blogginlägg

Vi firar 15 år! – Upp till 60% rabatt!