Gå till innehåll (Snabbkommando: S) Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Webbkarta Vanliga frågor och svar (FAQ) Hjälp Kontakt Juridisk information

Internationella kvinnodagen del 6

Nu är det dags för del 6 i bloggserien ”Internationella kvinnodagen” hos upplevelse.com

I del 6 intervjuas bloggaren Anna Hed. Annas blogg hittar ni här: smaskigtfakta.blogspot.com

Internationella kvinnodagen firas den 8 mars, hur firar du dagen?
Smaskigt Fakta ska fortsätta som vanligt. Peka på ojämställdheter och hylla framsteg (franska myndigheter skippar att kategorisera kvinnor efter civiltillstånd till exempel, yay!).

Internationella kvinnodagen kom till för att uppmärksamma ojämställdhet. Idag har kvinnodagen tappat lite av sin politiska innebörd och har mer blivit en dag då män visar sin kärlek till kvinnan. Hur upplevelser du att kvinnodagen firas i Sverige?
Frågan är konstigt ställd. Kvinnodagen har inte alls tappat sin politiska innebörd. Det kommer att vara demonstrationer, manifestationer och upptåg i feminismens tecken över hela Sverige. Om män (i plural) vill visa sin "kärlek till kvinnan (som om Kvinnan var en enda stor homogen massa)" så skulle de kunna börja med att kämpa på riktigt för lika lön för lika arbete, uppvärdering av traditionellt kvinnliga arbeten och inse att människan är mer än bara man och kvinna.

Tycker du att det är viktigt att försöka få fram ojämställdheten i kvinnodagen?
Vad menas med ojämställdheten i kvinnodagen? Att det finns 364 (i år 365) andra dagar då män uppmärksammas mer än kvinnor? Att det inte finns nån dag då kvinnor kan visa "sin kärlek till mannen"? Kvinnodagen är viktig för att uppmärksamma ojämställdhet.

Tycker du Sverige går mot ett mer jämställt samhälle?
På vissa plan: ja. På andra går det jävligt trögt.

Om du var statsminister, vad skulle du göra för ett mer jämställt samhälle?
Ge bort statsministerposten till Schyman. Hon fixar det nog bättre än vi.

Om du skulle få välja en högtid av alla hjärtans dag, internationella kvinnodagen och mors dag, vilken skulle du välja?
Internationella kvinnodagen eftersom den har ett viktigt politiskt syfte och vi vägrar nedvärdera den till ett kommersiellt jippo.

Tycker du att man ska ge bort presenter under internationella kvinnodagen, och vad för slags present skulle passa att ge?
Presenter är alltid najs. Jag skulle behöva ett par nya skor.

‹ Alla blogginlägg

Vi firar 15 år! – Upp till 60% rabatt!