Gå till innehåll (Snabbkommando: S) Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Webbkarta Vanliga frågor och svar (FAQ) Hjälp Kontakt Juridisk information

Internationella kvinnodagen del 5

Nu är det dags för del 5 i bloggserien ”Internationella kvinnodagen” hos upplevelse.com

I del 5 intervjuas bloggaren Alexander Alvina Chamberland. Läs mer av Alexander: http://alexanderchamberland.blogspot.com/

Internationella kvinnodagen firas den 8 mars, hur firar du dagen?
Jag ska gå i två demonstrationer och sen ska jag på en feministisk fest på Moriskan i Malmö där jag bl.a. kommer få se en dokumentär om ett av mina favoritband, riot grrrl-bandet Le Tigre. Allt överskott från festen går till Malmös Feministiska Nätverk och Asylgruppen!

Internationella kvinnodagen kom till för att uppmärksamma ojämställdhet. Idag har kvinnodagen tappat lite av sin politiska innebörd och har mer blivit en dag då män visar sin kärlek till kvinnan. Hur upplevelser du att kvinnodagen firas i Sverige?
Alltså, för mig har det alltid varit självklart att Internationella Kvinnodagen är en feministisk politisk dag, som firas genom demonstrationer, feministiska forum, workshops, fester som lyfter fram artister och dj:s som inte är cis-män osv (cis=att din egna könsdefinition stämmer överens med könet som staten tilldelade dig vid födseln, samt med könet som omgivningen uppfattar dig som). Att försöka göra Internationella Kvinnodagen till en dag där "män" ska visa sin kärlek till "kvinnan" känns bara som unken könsessentialiserande och normbevarande tvåsamhets- och heterohyllande. Jag fattar ej poängen med att fira rådande normer och maktstrukturer, varken på kvinnodagen eller andra dagar på året.

Tycker du att det är viktigt att försöka få fram ojämställdheten i kvinnodagen?
Alltså, vi borde försöka belysa och bekämpa orättvisor varje dag och ja, internationella kvinnodagen är ett ypperligt tillfälle att lyfta fram hur vi behandlas olika utifrån kön - men också hur män, kvinnor och genderqueers m.fl. behandlas olika beroende på sexualitet, klass, ålder, genuspresentation, funktion, etnicitet, trans/cis och så vidare.

Tycker du Sverige går mot ett mer jämställt samhälle?
Kanske. Men oavsett vad går det alldeles för långsamt. Dessutom är det inte bara jämställdhet mellan män och kvinnor som är intressant, utan vi måste också avskaffa klassamhället, krossa rasismen, eliminera heteronormen och cis-normen med mera. Skulle dessutom vara skönt om köttindustrin kunde gå i graven så att en massa djur slipper gå i graven.

Om du var statsminister, vad skulle du göra för ett mer jämställt samhälle?
Det första skulle vara att lagstifta om lika lön för alla. Det är löjligt att vi idag håller på att värdera olika jobb som olika värda. I vårt samhälle behövs läraren, rörmockaren, läkaren och undersköterskan. Ingen skulle kunna genomföra sitt jobb om inte den andre fanns. Därför ska de ha lika lön, det är löjligt att vi håller på att värdera och hierarkisera mellan jobb. Dessa hierarkier är också kopplade till kön, etnicitet, klass, ålder osv.

Sen efter att ha drag:at till Evita Peron och stått på en balkong och hållt tal till folkmassorna skulle jag nog vilja avskaffa statsminister-ämbetet och hela det parlamentariska systemet

Om du skulle få välja en högtid av alla hjärtans dag, internationella kvinnodagen och mors dag, vilken skulle du välja?
Alltså, när valet står mellan att fira den biologiska familjen, att fira tvåsamheten och att fira feminismen så är valet ganska enkelt... Internationella Kvinnodagen är alltså mitt val.

Tycker du att man ska ge bort presenter under internationella kvinnodagen, och vad för slags present skulle passa att ge?
Jag skulle kunna tänka mig att hångla med Pär Ström om han nu vill ha det i present. Det enda som jag skulle kräva i utbyte var att han lade ned bloggen genusnytt och slutade debattera om frågor som han har ingen kunskap om, det vill säga samtliga frågor rörande genus och feminism. Om han dessutom kunde få sina killkompisar, Pelle Billing med flera, att göra samma sak skulle det vara en extra bonus!

‹ Alla blogginlägg

Vi firar 15 år! – Upp till 60% rabatt!