Gå till innehåll (Snabbkommando: S) Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Webbkarta Vanliga frågor och svar (FAQ) Hjälp Kontakt Juridisk information

Internationella kvinnodagen del 4

Nu är det dags för del 4 i bloggserien ”Internationella kvinnodagen” hos upplevelse.com

I del 4 intervjuas bloggaren Hanna Lager, feministbiblioteket.se

Internationella kvinnodagen firas den 8 mars, hur firar du dagen?
Jag kommer att delta i ett arrangemang som personer från liberala ungdomsförbundet ordnar. Det är en utställning där man uppmärksammar kvinnor inom olika konstformer. Jag som driver en feministisk litteraturblogg kommer att vara där och stödja dem.

Internationella kvinnodagen kom till för att uppmärksamma ojämställdhet. Idag har kvinnodagen tappat lite av sin politiska innebörd och har mer blivit en dag då män visar sin kärlek till kvinnan. Hur upplevelser du att kvinnodagen firas i Sverige?
Jasså? Det har jag tack och lov inte märkt av. Jag tycker att den uppmärksammas av alla politiskt intresserade feminister och av andra kanske inte alls. Att det skulle vara en dag då män visar sin kärlek till kvinnan är mycket främmande för mig. Kanske har så skett i andra länder, men jag har inte märkt av det i Sverige.

Tycker du att det är viktigt att försöka få fram ojämställdheten i kvinnodagen?
Det är ju det den är till för, så ja.

Tycker du Sverige går mot ett mer jämställt samhälle?
Ja, det måste man ju säga. Vi har en lång väg kvar till ett jämställt samhälle, men som tur är går det framåt.

Om du var statsminister, vad skulle du göra för ett mer jämställt samhälle?
Jag skulle införa individualiserad föräldraförsäkring, obligatoriskt inslag av genuskunskap på lärarutbildningarna och jag skulle se till en stor del av biståndspengarna gick till sexualupplysning. Bland annat.

Om du skulle få välja en högtid av alla hjärtans dag, internationella kvinnodagen och mors dag, vilken skulle du välja?
Nu tycker jag inte att internationella kvinnodagen är en högtid, utan en dag för eftertanke att kvinnor runt om i världen inte lever i jämställda samhällen. Men ska jag välja en så väljer jag den.

Tycker du att man ska ge bort presenter under internationella kvinnodagen, och vad för slags present skulle passa att ge?
Det tycker jag skulle vara oerhört opassande. Vill man ge något bör man skänka pengar till någon organisation som jobbar för att kvinnor i andra delar av världen får det bättre. Om jag fick en present av en man för att jag är kvinna på internationella kvinnodagen, skulle jag se det som att vi har tagit ett stort kliv bakåt när det gäller jämställdheten.

‹ Alla blogginlägg

Vi firar 15 år! – Upp till 60% rabatt!