Gå till innehåll (Snabbkommando: S) Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Webbkarta Vanliga frågor och svar (FAQ) Hjälp Kontakt Juridisk information

Internationella kvinnodagen del 3

Nu är det dags för del 3 i bloggserien ”Internationella kvinnodagen” hos upplevelse.com

I del 3 intervjuas bloggaren Mikusagi.

Internationella kvinnodagen firas den 8 mars, hur firar du dagen?
Jag kommer att ta upp viktiga ämnen för diskussion och synliggöra sådant jag tycker synliggörs för lite. Sedan kommer jag kanske att måla banderoller på Kafé 44 och efter det självklart gå i den årliga 8 mars-demonstrationen då olika organisationer med olika analyser, metoder och mål kommer samman och hjälper till att lyfta fram varandras frågor. Det är viktigt att kunna samarbeta över gränserna då och då och inse att vi har samma problem - patriarkala strukturer.

Jag kommer att avsluta dagen med att ta natten tillbaka. Då samlas personer som har erfarenhet av att definieras som kvinnor av omgivningen, sig själv eller staten att göra anspråk på områden där vi annars känner oss otrygga på natten. När vi är många tillsammans behöver vi inte vara rädda för att bli överfallna och under denna aktion så tillhör staden oss precis som den borde. Vi har lärt oss att vara rädda och det är dags att ifrågasätta det.

Internationella kvinnodagen kom till för att uppmärksamma ojämställdhet. Idag har kvinnodagen tappat lite av sin politiska innebörd och har mer blivit en dag då män visar sin kärlek till kvinnan. Hur upplevelser du att kvinnodagen firas i Sverige?
Jag har inte upplevt att den internationella kvinnodagen har tappat sin politiska betydelse. Jag har aldrig hört någon man säga att de skall uppvakta kvinnor för att det är 8 mars. Det här är en dag då vi gräver upp våra upplevelser av förtryck och delar med oss av våra erfarenheter för att kunna hjälpas åt att analysera dem och formulera strategier. I Stockholm pågår en nästan veckolång feministfestival och det händer säkert saker i andra städer också. I bloggosfären kommer mängder av debattinlägg att skrivas och detsamma i tidningar. I klassrum kommer elever och studenter få använda sig av kvinnodagen på det sätt som passar det de studerar - är det historia får de kanske läsa om suffragetter, om det är samhällskunskap blir det kanske en föreläsning om patriarkala strukturer eller kanske lönestatistik. Vi är många som på något sätt uppmärksammar kvinnodagen. Vissa rusar vrålande upp för gator på natten och gör anspråk på ett utrymme som annars inte är deras, andra tar tillfället i akt att väcka debatt.

Tycker du att det är viktigt att försöka få fram ojämställdheten i kvinnodagen?
Den här frågan är konstigt formulerad och jag förstår den inte, men jag har säkert svarat på den indirekt i något av mina andra svar.

Tycker du Sverige går mot ett mer jämställt samhälle?
Nej, tvärtom. Människor värderas efter sina kroppar, sina ekonomiska tillgångar, sina ursprung och de som värderas högre får bättre förutsättningar att kunna utvecklas och uppfylla sina drömmar medan de som inte värderas lika högt får lägga all sin energi på att överleva. Det är något vi inte märker något av eftersom de mest utsatta grupperna inte orkar starta en debatt, och om de orkar så hörs de ändå inte för de har inte kontakter nog att nå ut. Privilegerade grupper vill inte riskera att förlora sina bekvämligheter och därför kommer de svaga alltid att tystas.

Om du var statsminister, vad skulle du göra för ett mer jämställt samhälle?
Jag skulle ge kvinnor många av ministerposterna, men inte för att de är kvinnor utan för deras kunskap. Idag finns det i regeringen och riksdagen många kvinnor som jag menar har en felaktig problemanalys. De skulle inte vara med i mitt lag. Däremot tror jag att kvotering är viktigt, särskilt så högt upp som i regeringen. Det finns en fara i att de som bestämmer är vita, heterosexuella medelklassmän. De saknar vissa erfarenheter och kan inte avgöra vad som är bäst för en hel befolkning.

Sedan skulle jag individualisera föräldrapenningen. Det är inte en slump att kvinnor tar ut mest av föräldraledigheten, det är en maktstruktur. Sedan skall det inte vara helt omöjligt för en familj som verkligen behöver lägga hela föräldraledigheten på en förälder, att göra det. Jag tror på flexibla regler och att det alltid finns undantag. Apropå familjer vill jag vidga familjebegreppet så jag skulle starta en utredning för att se hur vi kan skapa bättre juridisk trygghet för barn som upplever sig ha fler föräldrar i sitt liv än två.

Om du skulle få välja en högtid av alla hjärtans dag, internationella kvinnodagen och mors dag, vilken skulle du välja?
Bara Internationella kvinnodagen är en högtid för mig, de andra två dagarna är kommersiella jippon. Jag kan visserligen se en mening i att lyfta fram mammor i en tidsperiod då pappor får så sjukt mycket credd för att inte vara totala ass-holes mot sina barn. "Åh vad bra pappa du är som spenderar tid med ditt barn!" när kvinnor i flera generationer har offrat allt för sina familjer och fått lägre lön, lägre pension och sämre villkor på arbetsmarknaden som tack.

Tycker du att man ska ge bort presenter under internationella kvinnodagen, och vad för slags present skulle passa att ge?
Nej, det fungerar inte. Vad skulle en skriva på kortet? "Grattis! Du lever i ett manssamhälle!"

Eller, att ge bort feministisk litteratur eller presentkort på kurser kopplade till att störta patriarkatet är kanske okej.

 

‹ Alla blogginlägg

Vi firar 15 år! – Upp till 60% rabatt!