Gå till innehåll (Snabbkommando: S) Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Webbkarta Vanliga frågor och svar (FAQ) Hjälp Kontakt Juridisk information

Internationella kvinnodagen del 2

Nu är det dags för del 2 i bloggserien "Internationella kvinnodagen" hos upplevelse.com.

I del 2 intervjuas Ida Ostensso från Crossing Boarders:

Internationella kvinnodagen kom till för att uppmärksamma ojämställdhet. Idag har kvinnodagen tappat lite av sin politiska innebörd och har mer blivit en dag då män visar sin kärlek till kvinnan. Hur upplevelser du att kvinnodagen firas i Sverige?
Det ni beskriver handlar om en politiskt omedvetenhet samt effekten av att den kommersiella världen har försökt slå sig in på denna dag för att sälja rosor och choklad. Jag hoppas fler tydliggör att det inte är en ny "morsdag" utan en politiskt dag där vi synliggör både de som inte är jämställt idag men även synliggör grymma kvinnor som kämpar för förändring, ger varandra tips och skapar opinion som förhoppningsvis leder till fler lösningar till en jämställd framtid.

Tycker du att det är viktigt att försöka få fram ojämställdheten i kvinnodagen?
Ja men inte stanna där. Crossing Boarders jobbar med att synliggöra lösningar och kvinnliga förebilder som kan inspirera andra!

Tycker du Sverige går mot ett mer jämställt samhälle?
Både bak och fram men inom olika områden.På slutet måste jag säga att det är en feministisk backlash. Jag inväntar den femte vågens feminism som visar på lösningar.

Om du var statsminister, vad skulle du göra för ett mer jämställt samhälle?
Definitivt se över lönesättningar. Hur fan kan de se ut så att män får högre lön än kvinnor i kvinnodominerade yrken och kvinnor får lägre lön än män inom mansdominerade yrken? Sedan skulle jag prata om feminismen tydligt och lyfta frågan inom alla beslut. För detta är något som genomsyrar allt.

Om du skulle få välja en högtid av alla hjärtans dag, internationella kvinnodagen och mors dag, vilken skulle du välja?
Jag antar att alla kommer välja samma här som bloggar om jämställdhet. Internationella kvinnodagen.

Tycker du att man ska ge bort presenter under internationella kvinnodagen, och vad för slags present skulle passa att ge?
Nej självklart inte. Det handlar inte om konsumtion. Skänk i sånna fall pengar till olika organisationer och institutioner som jobbar för jämställdhet. Eller köp dig en fortbildning i jämställdhet, normkritik och feminism.

Läs mer av Ida Ostensson:

Crossing Boarders

‹ Alla blogginlägg

Påsk-REA – Upp till 50% rabatt