Gå till innehåll (Snabbkommando: S) Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Webbkarta Vanliga frågor och svar (FAQ) Hjälp Kontakt Juridisk information

Latte, Espresso eller Macchiato? Få koll på dina kaffekunskaper!

Klockan ringer, du hasar dig upp ur sängen och känner dig mer som en kaffetröstande zombie än en människa. Känner du igen dig? Vi svenskar dricker näst mest kaffe i världen (efter finnarna). Troligtvis är det vår fika-orienterade kultur som gjort oss svenskar till självutnämnda kaffeexperter.

Expert eller inte, kanske har du ändå dålig koll på skillnaden mellan en Cortado och en Espresso Macchiato? Här är kaffeguiden som gör dig till ett fikaproffs. Och här kan du läsa om hur du blir friskare och gladare av kaffe.

o-COFFEE-PHOTOS-PICS-ESPRESSO-facebook

Vad är det jag beställer egentligen?
Det är inte helt lätt att avläsa den långa kaffemenyn på ett kafé, där det inte finns någon förklaring av vad de olika benämningarna står för. Ofta kan det variera från kafé till kafé i vad de olika namnen betyder, men här kommer de ursprungliga begreppen på de vanligaste varianterna.

Café Latte
En tredjedel espresso, två tredjedelar het mjölk med ett tunt lager av skum på toppen. Inget annat.

Cappuccino
Liknar en latte, men med mer skum. En tredjedel espresso, en tredjedel het mjölk och slutligen en tredjedel med skummad mjölk.

Espresso Macchiato
En espresso med bara lite ångad mjölk på toppen.

Latte Macchiato
Det kan vara svårt att hålla isär Espresso Macchiato och Latte Macchiato, men faktum är att säger du fel får du en helt annan dryck. En Latte Macchiato är en ångad mjölk med bara en skvätt espresso som hälls på toppen.

Cortado
En Cortado är den perfekta drycken för dig som tycker att en espresso är för stark, men en latte är på tok för svag. En Cortado är espresso med lite mer mjölk än i en Espresso Macchiato.

Känner du dig förvirrad? Det är okej, du kan fortfarande beställa en vanlig kaffe med mjölk.

Bryggkaffet är fortfarande störst
Den nya generationen kaffeälskare har nu anammat alla olika former av latte, eller andra drycker med svåra italienska benämningar och går "back to basics". Att brygga filterkaffe är fortfarande den vanligaste formen av kaffe i Sverige, men det betyder inte att det inte ska göras med kärlek.

Här följer tre tips för hur du håller ditt bryggkaffe gott och fräscht:
1. Slut alltid förpackningen och låt inte filter med kaffe stå framme - då försvinner aromerna.
2. Istället för att ha kaffet i skafferiet, förvara det kallt! I kylen eller utomhus om du har möjlighet.
3. Köp egna bönor och rosta. Det kan låta ambitiöst, men det är supergott och inte alls särskilt svårt. Dessutom doftar det gudomligt i hemmet!

Om du inte dricker kaffe
Oroa dig inte, många lär sig att dricka kaffe sent i livet. För andra så är det ett aktivt val att inte dricka kaffe, och då finns det en mängd andra alternativ.

Om du vill lära dig mer om kaffe, kanske ihop med en kaffeälskande kompis, då kan ni göra det ihop. Varför inte gå på en kaffeprovning tillsammans, eller ta det till ytterligare en nivå och gå en baristakurs ihop?

‹ Alla blogginlägg

Vi firar 15 år! – Upp till 60% rabatt!