Gå till innehåll (Snabbkommando: S) Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Webbkarta Vanliga frågor och svar (FAQ) Hjälp Kontakt Juridisk information

Därför är dina vänner livsviktiga för dig

En äkta vän hjälper dig genom nattsvart mörker och får dig att skratta och se ljuset i tunneln igen. Du kan dela med dig av dina rädslor och drömmar och ni stöttar varandra oavsett. Våra vänner är helt enkelt livsviktiga för oss - både för att vi ska må bra psykiskt men även för vår fysiska hälsa.

Vänner

Alla har vi (eller åtminstone vill vi alla ha det) en vän som alltid ställer upp. En vän som du kan vända dig till när du mår dåligt eller är stressad över något, som får dig på andra tankar och gör dig glad igen. Som stöttar dig oavsett och som du kan berätta allt för, allt från vad du drömmer om att göra till vad du är rädd för.

De vännerna är självklart viktiga att ta hand om och vårda, men ibland kan det vara lättare sagt än gjort att lägga tid på sina vänner i det stressiga vardagspusslet som ofta upptas av familj och jobb eller skola.

Men det viktiga att komma ihåg är att det inte behöver vara så tidskrävande att visa uppskattning för sina vänner. Visst är det alltid trevligt att kunna ge en present till bästa vän, men där är inte nödvändigt i sig för vänskapen.

Ofta brottas de med samma problem som dig själv, att de är stressade och har dåligt samvete för att de inte hör av sig mer till sina vänner. Prata med varandra och se om ni kan komma fram till en lösning som passar era scheman, ni kanske kan träna tillsammans eller äta frukost ihop en gång i veckan? Ta en promenad, eller en längre cykeltur i någon av Sveriges bästa cykelleder. Att umgås med vänner är som sagt livsviktigt för ditt välmående. Här är 5 saker som vänner hjälper dig med:

Vänner ger dig bättre självkänsla. Självkänslan förändras beroende på hur andra utvärderar oss. Genom att vara en del av en grupp och samarbeta ökar självkänslan.

Vänner ger dig bättre hälsa och reducerar stress. När vi är isolerade bli vi känsligare för att drabbas av allt från förkylningar till depression och allvarligare sjukdomar.

Du blir mer empatisk. Genom att umgås med andra flyttar du fokus från dig själv och involverar dig i andras liv.

Vänner hjälper dig igenom tuffa händelser i livet. Vid förluster och tunga perioder är de alltid där och guidar dig igenom mörkret.

De uppmuntrar dig att ta tag i dåliga vanor. Vänner håller koll på dig och hjälper dig att ta tag i saker som du kanske inte orkar med riktigt själv, som rökning och andra dåliga vanor.

Viktigt att komma ihåg: det viktiga inte är hur många vänner du har, utan hur djupa relationer du har med dina vänner. Kvalitet före kvantitet. Så glöm inte att ringa vännen som alltid ställer upp för dig och visa hur mycket denne betyder för dig!

‹ Alla blogginlägg

Vi firar 15 år! – Upp till 60% rabatt!