Gå till innehåll (Snabbkommando: S) Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Webbkarta Vanliga frågor och svar (FAQ) Hjälp Kontakt Juridisk information

7 presenttips till den dåliga hemmakocken

Vi har nog alla någon i vår bekantskapskrets som emellanåt bjuder in på middag. Stolt står där vid kastrullerna med ett glas vin i handen. Pratar ingående och väl om maten hen lagar. Bordet är praktfullt dukat och till efterrätt lovas det hemlagad vaniljglass. Problemet är bara det att personen ifråga är en usel kock.

mat

Naturligtvis är det tillåtet att vara en usel kock, allt annat vore orimligt. Men då är det kanske också önskvärt att hemmakocken i fråga har, bara ett uns, självmedvetenhet om sina brister i köket. Dessvärre händer det emellanåt att så inte är fallet. Istället för att köpa hem sushi ska vederbörande envisas med att laga egen sushi. Stolt lägga upp de hemgjorda makirullarna. Och du vet, vis från tidigare upplevelser, att det inte kommer att gå och äta - åtminstone inte utan ett visst mått av obehag.

Men misströsta inte, för när du blir bortbjuden på middagsbjudning är det ett ypperligt tillfälle att, på ett subtilt sätt, ge bort en present* som förbättrar den dåliga hemmakockens kunskaper i köket. Här är 7 presenttips som garanterat förhöjer kockens prestationer i köket till nästa middagsbjudning:

1. Mat- och vinprovning
Ett tillfälle som syftar till att lära hemmakocken att förstå relationen mellan råvarorna i maträtten och druvorna i vinet. Vilka smaker som passar med vilka viner. Värdefulla kunskaper och tricks lärs ut och bidrar till omskapandet av din nya vän, den duktiga hemmakocken.

2. Laga gourmetmiddag med professionell kock
Tillsammans med andra lagar den dåliga hemmakocken en gourmetmiddag ledd av en duktig och erfaren kock som garanterat lär ut tricks som förhöjer kommande middagsbjudningars kulinariska anrättningar.

3. Street Food
Nya smaker och tillagningssätt lärs ut för att skapa så kallad "finger food". Kommer garanterat leda till att nästa middagsbjudning blir en fröjd för smaklökarna.

4. Surdegsbröd
Ett gott bröd kan förhöja vilken måltid som helst. När din vän hemmakocken har lärt sig grunderna i surdegsbröd så kommer åtminstone bröd-delen av middagsbjudningen vara härlig.

5. Såser
Såsen är ofta avgörande för rättens helhet. En halvtaskig biff kan räddas av en hemslagen bearnaise- eller kantarellsås. Lär sig din vän hemmakocken såser så är det en halv seger vunnen mot de dåliga middagsbjudningarna.

6. Svenska smaker
En kurs i det svenska kökets smaker är ett värdefullt inlärningstillfälle. Även om traditionell husmanskost inte är det som oftast bjuds på en middagsbjudning kan hemmakocken ändå lära sig både ett och annat om och från våra traditionella smaker.

7. Laga middag med stjärnkock
Den ultimata utmaningen för din vän hemmakocken, att laga middag med en stjärnkock. En större utmaning och kunskapskälla kan din vän hemmakocken inte få. Säg farväl till dåliga middagsbjudningar för all framtid.

* Något av presenttipsen kan kräva att ni är en grupp som gemensamt köper den då den kanske är lite väl dyr som present till en middagsbjudning. Å andra sidan kan det visa sig vara väl investerade pengar.

‹ Alla blogginlägg

Vi firar 15 år! – Upp till 60% rabatt!