Gå till innehåll (Snabbkommando: S) Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Webbkarta Vanliga frågor och svar (FAQ) Hjälp Kontakt Juridisk information

Ekologiska viner

Ekologiskt odlade druvor har blivit en trend och efterfrågan blir allt större och större. Men med trender och utveckling kommer också många nya termer. Vad betyder egentligen organiskt vin, ekologiskt vin, biodynamiskt vin, och terra vitis?

Ekologiskt, organiskt och biologiskt är faktiskt samma sak, men på olika språk. I Sverige heter det ekologiskt vin, på engelska organic och på franska biologique. De två sistnämnda orden har försvenskats och därför bidragit till förvirringen. En generell beteckning för ekologisk odling saknas på grund av att odlarna har olika syn på detta och att olika organisationer strider om hur certifieringen ska gå till. En del odlare vill inte ha någon övergripande ekologisk beteckning på sina viner även om de odlar druvor efter ekologiska principer. Många av dessa producenter gör fantastiska ekologiska viner men har alltså ingen beteckning som visar att de odlar miljövänligt.

Ekologisk odling

Ekologisk vinodling är egentligen i grund och botten traditionell odling, så som man odlade före 50-talet då man började experimentera med kemikalier och konstgödsel.

Man skulle kunna karaktärisera en ekologisk producent som en odlare som inte besprutar, tycker att det är viktigt med en levande mylla och som tar hänsyn till andra levande växter runt omkring vingården. De ekologiska odlarna försöker få in inslag av annan växtlighet mellan vinrankorna för att främja miljön i vingården. Man tillför näring på organisk väg genom stallgödsel och gröngödsel, det vill säga oftast gräs, klöver och kompost. Men det vi kallar för ekologiskt vin är ekologiskt odlade druvor. Det finns inga regler för vad som skulle vara ett ekologiskt vin, det finns bara regler för själva odlingen. Detta är vikigt att notera och självklart är det upp till vinproducenten hur man behandlar vinet. Vid vinifieringen får enbart ekologiska produkter användas.

Azienda Agricola Mario Giribaldi från Langhe i Piemonte i norra Italien är tips på en av många vingårdar som producerar ekologiska viner. Vinerna härifrån är komplexa, eleganta och även internationellt uppmärksammade, de har även fått många priser inom klassifikationerna DOC och DOCG.

Biodynamisk odling

Den biodynamiska odlingen är en ekologisk odlingsmetod i grunden men med fler dimensioner. Man tar hänsyn till naturens eget kretslopp som påverkar oss människor och andra levande organismer.

Inom biodynamisk odling utgår man från att allt utgör en helhet, inte bara solen, utan även planeterna och månen påverkar det som sker på jorden och dessa faktorer styr när man ska plantera vinstocken och buteljera vinet. Biodynamisk odling är baserad på antroposofin med Rudolf Steiner som den ledande filosofen. För att få bra resultat eftersträvar man en levande jord, vilket också är ett nyckelord inom biodynamisk odling. Man eftersträvar ett kretslopp mellan jord, växter och djur. Den komposterade gödseln är ett viktigt hjälpmedel för att bygga upp en fruktbar jord. All gödsel skall prepareras innan den sprids. De sex biodynamiska preparatväxterna är brännässla, ekbark, maskros, kamomill, rölleka och valeriana. Preparaten bereds genom olika processer i förhållande till årstidernas växlingar och de används alltid tillsammans vid preparering av gårdens olika gödselslag.

Château la Canorgue i Provence, mellan Avignon och Aix-en-Provence, i mitten av Luberon ligger denna familjeägda vingård. Druvorna härifrån odlas biodynamiskt sedan 30 år tillbaka och innehar certifikatet Certifié Ecocert. Vinerna är koncentrerade och mycket generösa.

Terra Vitis

Terra Vitis är en fransk organisation som har riktat in sig på sustainable viticulture dvs. ekologisk hållbar utveckling vid vinproduktion. Organisationen har varit aktiv i 10 år och har med åren tagit en vändning mot det holistiska sättet att odla vin, det påminner alltså om biodynamisk odling. Man arbetar på ett ansvarsfullt sätt i hela kedjan från planteringen av vinet till buteljeringen av den färdiga produkten. Alla detaljer är lika viktiga hur liten eller obetydlig den än kan synas vara.

Som certifierad Terra Vitis medlem tillåter man full transparens i alla beslut i odlings- och vinproduktionsprocessen. Det betyder att man tillåter full öppenhet i hela kedjan från plantering av vinet till buteljering på flaska. På detta sätt säkras en medveten och ansvarsfull produktion.

Domaine les Grandes Vignes är en vingård i Loire i distriktet Anjou. De producerar sina viner enligt Terra Vitis metoden och har fått internationella utmärkelser för sina viner. Anjou Rouge l’Aubinaie 2009 är ett medelfylligt, komplext vin med mycket karaktär.

 

Skrivet av: Evelyn Gandrup

svensk vinblogg.se skriver vi ganska blandat om just vin och vinodling. Vi skriver vintips på intressanta viner, berättar om skörden, om aktuella högtider etc. Vi som driver vinbloggen är Invinitum som är ett företag som säljer vin på nätet med hemleverans. Välkommen att läsa vår blogg.

 

 

‹ Alla blogginlägg

Vi firar 15 år! – Upp till 60% rabatt!