Gå till innehåll (Snabbkommando: S) Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Webbkarta Vanliga frågor och svar (FAQ) Hjälp Kontakt Juridisk information

Internationella kvinnodagen

Torsdagen den 8 mars är den internationella kvinnodagen. Upplevelse.com vill fira dagen och sprida dess budskap. Dagen grundandes för att visa ojämställdheten i samhället. I de flesta fall har den internationella kvinnodagen mist sin politiska innebörd och firas nu mer som en dag där männen visar sin kärlek till kvinnan.

Upplevelse.com har därmed ställt frågor till bloggare om hur de firar dagen. Vi kommer att presentera olika bloggare och dess syn i en serie av blogginlägg.

Först ut är Camilla Wagner från Veckans affärer:

Internationella kvinnodagen firas den 8 mars, hur firar du dagen?
Jag firar hela veckan med vår egen gala över Näringslivets 125 mäktigaste kvinnor, seminarier, tv och radio. Men just den 8 mars äter jag först lyxfrukost med mina fantastiska medarbetare på VA Kvinna-redaktionen och på kvällen äter jag middag med mina bästa vänner som går under namnet Powerpuffpinglorna.

Internationella kvinnodagen kom till för att uppmärksamma ojämställdhet. Idag har kvinnodagen tappat lite av sin politiska innebörd och har mer blivit en dag då män visar sin kärlek till kvinnan. Hur upplevelser du att kvinnodagen firas i Sverige?
Jag håller inte riktigt med om den bilden. Tycker nog att den alltjämt används för att väcka debatt om den ojämställdhet som fortfarande råder.

Tycker du att det är viktigt att försöka få fram ojämställdheten i kvinnodagen?
Ja, självklart. Brist på jämställdhet är ett hot mot vår tillväxt och konkurrenskraft. Men främst är det ett demokratiskt problem att människor i vårt land in begränsas i sina möjligheter att själva forma sitt liv bara utifrån vilket kön de har.

Tycker du Sverige går mot ett mer jämställt samhälle?
Ja, men det går med myrsteg. Men debatten är levande.

Om du var statsminister, vad skulle du göra för ett mer jämställt samhälle?
Jag skulle genast införa kvotering, men det löser inte allt. Som den högsta politiska ledaren i landet är det viktigt att ständigt hålla ljuset på detta samhällsproblem. De enkla lösningarna som Rut-avdrag och kvotering kan hjälpa, men det ändrar inte attityder.

Om du skulle få välja en högtid av alla hjärtans dag, internationella kvinnodagen och mors dag, vilken skulle du välja?
Mors dag betyder mycket för mig. Att få vara förälder till mina tre barn är min viktigaste roll i livet. Den högtiden tycker jag är fin.

Tycker du att man ska ge bort presenter under internationella kvinnodagen, och vad för slags present skulle passa att ge?
Den finaste presenten man kan ge är att debattera ämnet. Ingenting förändras i tystnaden.

 

Läs mer av Camilla Wagner:

Veckans Affärer

‹ Alla blogginlägg

Vi firar 15 år! – Upp till 60% rabatt!